Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Σωκράτους Μαιευτική ή πώς βλέπει τις Πανελλαδικές ένας υποψήφιος

Ο δικός μας υποψήφιος! Και ναι! Είμαστε περήφανοι γι' αυτόν!
Ο Δημήτρης Οικονομίδης υπογράφει το παρακάτω υπέροχο χρονογράφημα στο AlfaVita.

2 σχόλια:

  1. Οι Κορύβαντες και οι Νύμφες έκαναν θόρυβο κοντά στο λίκνο του Δία για να μην ακούσει το κλάμα του ο Κρόνος-πατέρας και καταβροχθίσει και αυτό το παιδί του.
    Το κείμενό σου, Δημήτρη, είναι μια πέτρα βαθιά στο στόμα του παλιού θεού- συστήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και με μεγάλη καθυστέρηση νομίζω πως οφείλω μιαν απάντηση γι αυτό το τόσο ενθαρρυντικό σχόλιο. Η αλήθεια είναι πως με ευχαρίστησε πάρα πολύ η αντιμετώπιση από μια τόσο ενδιαφέρουσα οπτική γωνία και κυρίως γιατί εθεάθη από μία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα αναγνώστρια.
      Στο μάθημα της λογοτεχνίας έμαθα -μαζί με άλλα- να παραβάλλω. Να φυτεύω μια λεξούλα και να δημιουργώ έναν κήπο βιβλίων. Έτσι και τώρα, αν όντως το κείμενο αυτό είναι μια πέτρα τότε ίσως ισχύει πως "λίθον ὃν ἀπεδοκίμασαν οἱ οἰκοδομοῦντες, οὗτος ἐγενήθη εἰς κεφαλὴν γωνίας καὶ λίθος προσκόμματος καὶ πέτρα σκανδάλου." Ο καθένας θαρρώ κρύβει μέσα του ένα ορυχείο. Πέτρες που μπορεί κάποιοι να τις κλωτσάνε και να τις υποτιμούν, όμως ο προορισμός τους είναι να γίνουν ακρογωνιαίοι λίθοι. Αυτό ας σκεφτεί ο καθένας κι ας σμιλέψει την πέτρα του με αγάπη. Το στόμα του παλιού (ή και νέου) θεού- συστήματος είναι ορθάνοιχτο, έτοιμο να καταβροχθίσει κάθε παιδί του, αλλά ο Κρόνος κάποτε νικήθηκε και μάλιστα από το ίδιο το παιδί του. Στο "μεγάλο μας τσίρκο" το θεατρικό η το πραγματικό, η Ελλάδα είναι ο Κρόνος που τρώει τα παιδιά της, χωρίς να χορταίνει, από την Αρχαιότητα ως τις μέρες μας, αυτή η μορφή της Ελλάδας πρέπει να νικηθεί και θα νικηθεί...

      Διαγραφή