Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΥ, Ο ξένος

 Μυθιστόρημα, ντοκιμαντέρ, ψυχολογία -νόσος του Άσπεργκερ ή ηθική φιλοσοφία;

Η  ζωή ενός αποξενωμένου ανθρώπου, του Mερσό, ο οποίος παρά το γεγονός ότι δεν διατηρούσε επαφή με τη μητέρα του, όταν εκείνη πεθαίνει, την κηδεύει και επιστρέφει στο Aλγέρι. Eκεί συναντάει μια κοπέλα και αρχίζουν μια ερωτική σχέση. Oταν ένας άντρας τον παρενοχλεί στην παραλία, ο Mερσό επιστρέφει σπίτι του, παίρνει ένα πιστόλι και τον σκοτώνει. Kατά τη διάρκεια της δίκης τον κατηγορούν ότι είναι ένας άνθρωπος χωρίς αισθήματα, ένας ασυνείδητος εγκληματίας.  Tον καταδικάζουν σε θάνατο. Λίγο πριν εκτελεστεί, αρνείται να μεταλάβει. O Kαμύ με το να διακηρύξει  την έλλειψη πίστης στο Θεό, κατάφερε να αποφύγει τις ηθικολογίες και να εισάγει νέα, αυθεντικά ενδεχόμενα συμπεριφοράς.  Η  ίδια η έννοια του παραλόγου στηρίζεται στην αναίτια πράξη.

Ο Μερσό, διεκδικεί το σεβασμό ,το δικαίωμα να πράττει κανείς με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Διεκδικεί μια κοινωνία που θα αποδέχεται το διαφορετικό όχι ως δικαίωμα, αλλά ως έναν τρόπο ολοκλήρωσης του διαφορετικού.
Στο τέλος του βιβλίου γράφει:
“Για να ολοκληρωθούν όλα, για να αισθάνομαι λιγότερο μόνος, μου απόμενε να ευχηθώ να είναι πολλοί οι θεατές την ημέρα της εκτέλεσής μου και να με υποδέχονται με κραυγές μίσους”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου